Hangi Yazılım İçin Hangi Hostingi Seçmeliyim? Doğru Hosting Seçimi

Yeni kurulacak olan web siteleri için en çok araştırılması ve üzerinde durulması gereken soru yeni bir Web Hosting alırken veya Sunucu kiralarken nelere dikkat etmeliyim sorusudur. Hosting taşıma işlemleri oldukça zahmetli ve birçok ayar gerektiren bir iş olduğundan tek bir seferde doğru bir servis sağlayıcı bulmak son derece önemlidir.

Sektöre yeni giren veya daha önceki Hosting sağlayıcısından memnun olmayan kişiler için hazırladığımız bu yazıda, Doğru Web Hosting veya Sunucu seçiminin nasıl yapılacağını ve hangi kriterlere uygun davranılması gerektiğini yazıda bulabilirsiniz.

Web Sitesinin Kod Altyapısının Seçimi

Herşeyden önce kurmak istediğimiz web sitesinin kod altyapısını ve nasıl hizmet vereceğini belirlememiz gerekmektedir. Hosting seçimini etkileyecek belki de en önemli unsur budur. Nede diye soracak olursanız. Web teknolojisinde kullanılan, forum, blog, video sitesi, galeri, oyun sitesi gibi kod sistemleri farklı farklı gereksinimler barındırmaktadır. Bu kodların bazıları çok güçlü donanım altyapısı isterken kimisi son derece basit olarak çalışır. Gelin hep beraber bu sistemlere ve gereksinimlerine kısaca bakalım;

Forum Yazılımları

Web teknolojisinde sıkça kullanılan ve oldukça güçlü donanım altyapısı isteyen yazılımlardır. Günlük ziyaretçi sayısı 2.000 Tekil üzerinde bulunan forum sistemlerinde alt seviye bir web hosting servis hizmetinin size yetmeyeceğini ve kullanıcılara yavaş bir deneyim sunacağınızı söyleyebiliriz. Bu nedenle yüksek ziyaretçi hedefli forum sistemleri, büyük kapasiteli hosting veya sunucu çözümlerine yönelmelidirler.

Blog Yazılımları

Dünyada en çok kullanılan çeşidi WordPress yazılımlarıdır. CMS (Content Management System - İçerik Yönetim Sistemi) olarak adlandırılan bu yazılımlar çok güçlü bir kod altyapısı olmasına rağmen orta seviye donanımlarda rahatlıkla çalışmakta ve sunucular üzerinde çok fazla baskı yapmamaktadır. Yüksek ziyaretçi hedefli bir blog sitesi orta seviye bir hosting seçerek işlemlerini rahatlıkla yürütecektir.

Video ve Online Galeri Yazılımları 

Bu tarz yazılımlarda ise siteye giren ziyaretçiler büyük ölçekli bantgenişliği tüketmiş olacaktır. Bunun temel nedeni web üzerinde en çok yer kaplayan öğelerin video ve resimler olduğudur. Bu tarz bir site açacak olan kişi yüksek bantgenişliği sunan host veya sunucu seçimi yapması yerinde olacaktır. MediaShare, PHP Melody bu tarz yazılımlar arasında gösterilebilir.

Flash ve Java Oyun Yazılımları

Buda tıpkı video paylaşım yazılımları gibidir. Yüksek bantgenişliği gerektirdiğinden sunucunu bu konuda esnek seçilmesi önerilir.

Standart HTML Yazılımlar

Kurulan websitesinde dinamik olarak çalışan kod altyapısı ne kadar az ise o kadar az işlemci ve ram kullanımı olacağından dolayı daha küçük kapasiteli hosting seçimleri yapmak mümkün olmaktadır. Düz HTML yapısına sahip websiteleri için orta - alt seviye veya alt seviye hosting seçimi uygun olacaktır.

İhtiyaç ve Hedeflerin Belirlenmesi

Kurulacak yazılımın belirlenmesi ve web sitesinin çalışacağı platformu hazırlanmasından sonra hedeflerin ve oluşacak ihtiyacın düzgün analiz edilmesi gerekmektedir. Web sitesi ile ilgili projeksiyonlar yapılmalı ve önümüzdeki 6 Ay, 1 Yıl, 3 Yıl, 5 Yıl süresi içinde nasıl bir konumda olacağı doğru analiz edilmelidir. Yazının başında da belirttiğimiz gibi eksik veya kötü seçilen bir hosting yapısı ile uzun süre devam edilemeyeceğinden değiştirilmesi gerekir. Host değiştirme işlemi de hem zahmetli hem de çok önerilen bir durum değildir.

İstatistik analizlerinin başında ebetteki ziyaretçi sayısı gelmektedir. Ziyaretçilerin geldiği Ülkeler, Girdiği saatler gibi Diğer teknik unsurlar hosting bileşenlerini çok fazla etkilemez fakat ziyaretçi yoğunluğu sistemi ilk etkileyen unsurlardan biridir. Örnek analizlere bakacak olursak;

Günlük 0 - 5.000 Tekil Ziyaretçi:
 Alt seviye ziyaret grubu olarak adlandırılabilir. Sunucu üzerinde çok fazla baskı yapmaz. Forum sistemi bile olsa saatte en fala 400 kişi girip çıkacağından dolayı alt seviyedeki bir web hosting platformu bu işlemi rahatlıkla kaldıracaktır. Yazının en altında Hosting seviyeleri ile ilgili detaylar verilmektedir.

Günlük 5.000 - 50.000 Tekil Ziyaretçi:
 Orta seviye grubuna girer. Düz HTML sitelerin haricinde kalan sistemler en kötü ihtimal ile orta seviyede Web Hosting, CPS veya Düşük seviye sunucu gerektirebilir.

Günlük 50.000 - 150.000 Tekil Ziyaretçi:
 Üst Seviye grubuna girmektedir. Dakikada 30 - 200 kişi arasında trafik çeker ve işlemci üzerinde oldukça büyük baskılar yapmaya başlar bu nedenle Paylaşımlı Web hosting burada önerilmez. Üst seviye bir VPS veya Orta seviye Kiralık Sunucu işinizi görebilir.

Günlük 150.000 ve Üstü Tekil Ziyaretçi:
 Çok güçlü grubuna girer. Bu tarz web siteleri için kesinlikle Kiralık Sunucu - Dedicated Server sistemleri önerilmektedir. Stabil ve düzgün çalışmayı sağlayacak tek unsur budur. Hatta yüksek trafikli web sitelerinde birden çok sunucu aynı anda kullanılmaktadır.

Trafik haricinde E-Posta hesap sayısı, Veritabanı limitlemeleri ve boyutları, SSL desteği, PHP, ASP desteği gibi teknik diğer özelliklerin hosting firmasının paketleri tarafından karşılanıp karşılanmadığını dikkatlice kontrol edin. Örneğin 1000 e-posta hesabına ihtiyacınız var iken firma size maksimum 100 adet hesap veriyorsa, paket hedeflerinizi ve gereksinimlerinizi karşılamıyor demektir.

Alacağınız pakete birden fazla websitesi kurmak istiyorsanız toplam trafik kuralını unutmayın. Paketinize eklediğiniz her websitesi ortak trafik alanından ve ortak cpu, ram kullanımından etkilenecektir. Ayrıca firmanın çoklu site ekleme desteği sağladığının kontrolünü yapınız. Günümüzde bu sistem en çok kullanılan seçeneklerden biridir.

Doğru Hosting veya Sunucu Satış Firmasının Seçimi

Gerekli teknik bilgiler elde edildikten sonra asıl seçim işlemine geçilir. Öncelikle Sunucuyu veya Hosting platformunu satın alacağınızı firmaları belirlemenizi öneririz.

Konusunda uzman web sitelerinde ve arama motorlarında yaptığınız aramadan sonra güçlü müşteri hizmetleri bulunana, sağlama teknik altyapıya sahip firmaları seçmeniz ve bu firmaların paketleri arasında seçim yapmanızı öneririz.

Seçilen Firmaların Kıyaslanması ve Fiyat/Performans

Firma seçiminde sonra paketler arasında doğru seçim yapmanız ve fiyat performans kriterlerini dikkate almanız gerekir. Burada yapmanız gereken işlem; Kuracağınız yazılıma en iyi desteği ve bant Genişliğinin sunan paketin fiyatı, teknik detayları ve firma bilgileri analiz edildiğinde bir puanlama yaprak en yüksek puana sahip olanı seçmenizdir.

Örneğin:
 Aylık 150.000 ziyaretçisi olan bir forum sistemi kuruyorsunuz. Orta-Üst seviye Paylaşımlı bir hosting seçmeniz bunun için yeterlidir. Ortalama aylık $5 ve üstü bir ücret ile bu sistemi kiralayabilirsiniz. Paylaşımlı hosting de İşlemci limitinin %25 ve üstü olmasına dikkat ediniz. Çünkü forum yazılımlarında anlık kullanımlar bazı durumlarda %50 seviyesinin de üstüne çıkmaktadır.

- A firması aylık $6 ücretle 1000 GB bantgenişliği ve 8 çekirdekli 16GB ram bulunan bir sunucuyu paylaşıma açmış olsun. Firmanın marka değeri ise 10/10 olsun.


- B firması aylık $5 ücretle 1000 GB bantgenişliği ve 16 çekirdekli 8GB ram bulunan sunucuyu paylaşıma açmış olsun. Markda değeri 8/10. 

- C firması aylık $8 ücret 3000 GB trafik, 16 çekirdekli cpu ve 16Gb ram, marka değeri 10/10.

- D firması aylık $5 ücret 3000 GB trafik, 16 çekirdekli cpu, 16GB ram, marka değeri 6/10.

Şimdi genel değerlendirmeye bir bakalım. Forum sistemleri güçlü işlemci + güçlü ram isteği olan yazılımlardır. Bu nedenle Ram ve İşlemci desteği güçlü olan paketler arasında seçim yapalım. Trafik olarak ise 150.000 Tekil hit forum sistemlerinde aylık olarak 100 - 250 GB arasında bir bantgenişliği kullanacaktır bu nedenle trafik konusunda herhangi bir problem yoktur. Marka değeri ise firmanın müşterilere sunduğu Uptime Oranı, Arıza onarım süresi, teknik destek, canlı destek ve eski müşteri memnuniyeti gibi bileşenlerinin bütünüdür.

Dolayısıla Fiyat/Performans kıyaslamasında marka puanına çok dikkat etmeliyiz. Teknik seçimlerden sonra A ve B firmaları elenmiştir. C ve D firmalarında ise aylık $3 seviyesinde bir fiyat farkı olmasına rağmen C firmasının sahip olduğu 10/10 puan ile büyük bir avantaj sağlamaktadır. Yıllık $3*12 = $36 vererek çok daha kaliteli bir hizmeti almak son derece akıllıca bir seçim olacaktır. Sizde seçimlerinizi bu doğrultuda yaparsanız uzun vadede kazanan olursunuz.


Hosting ve Sunucu Seviyeleri

Yazıda sıkça bahsettiğimiz alt - orta ve üst seviye terimlerini açıklayacak olursak;

Alt Seviye: Fiyatı $1 - $10 arasında olan ve marka değeri 7/10 altında olan firmalar tarafında satışa sunulan paylaşımlı hosting paketleridir.

Orta Seviye:
 Fiyatı $5 - $50 arasında olan ve marka değeri 9/10 üzerinde olan firmalar tarafında satışa sunulan paylaşımlı hosting ve VPS paketleridir.

Üst Seviye: Fiyatı $30 - $400 arasında olan ve marka değeri 10/10 düzeyinde olan firmalar tarafında satışa sunulan VPS ve Kiralık Sunucu Paketleridir.
Bu sayfa CloudBunny tarafından hazırlanmıştır.

Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

 Bu dökümanı yazdır