VPS Sunucu Nedir? Ne İşe Yarar?
VPS Sunucu Nedir? Ne İşe Yarar?
Günümüzde bilgisayarların hardware denen fiziksel kaynaklar açısından çok gelişmiş olması bir fiziksel bilgisayar içerisine birden fazla bilgisayar kurmaya yarayan virtualization programlarının çıkmasına yol açmıştır. Böylece ram, cpu ve hard disk gibi kaynakları çok fazla olan bir bilgisayara (sunucuya) virtualization programı kullanarak çok sayıda bilgisayar kurabilirsiniz. Bu kurulan bilgisayarlar fiziksel sunucunun kaynaklarını paylaşırlar. Örnek olarak 10 GB ram kapasitesine sahip bir sunucu içerisine her biri 1 GB ram kullanan 10 bilgisayar kurulabilir. Bu kurulan bilgisayarlar gerçekte fiziksel bir görünüme sahip olmadıkları için sanal bilgisayar olarak adlandırılırlar. Kapasiteleri dahilinde gerçek bilgisayardan işlev açısından farkları yoktur. Her birine işletim sistemi yükleyebilir, birbirlerinden bağımsız olarak açıp kapatabilir ve değişik programlar çalıştırabilirsiniz.
VPS "virtual private server" teriminin kısaltmasıdır. "Sanal kişisel sunucu" olarak Türkçeye çevrilir. Sanal kelimesinin açıklamasını yukarıda verdik. Kişisel kelimesinin anlamı ise işlevsel olarak aslında bağımsız bir bilgisayar oluşturulmuş olmasından gelir. Her birine işletim sistemi yükleyebilir, birbirlerinden bağımsız olarak açıp kapatabilir ve değişik programlar çalıştırabilirsiniz. Yukarıda belirttiğimiz gibi aynı fiziksel sunucu içerisine birden fazla sanal bilgisayar kurulabilir. Eğer kaynaklar bir sanal bilgisayara adanmazsa bu sanal bilgisayar tarafından kullanılmayan kısım diğer sanal bilgisayara devredilebilir. İlk paragraftaki örnekte 10 GB ram kapasitesine sahip fiziksel sunucunun 1 GB ramini sanal bir bilgisayara ayırabilirsiniz. Ancak bu adanmamışsa bu bilgisayar 512 MB ram kullanırken başka bir sanal bilgisayar diğer 512 MB kısmını kullanabilir. Adama yapılmışsa bu bilgisayar 512 MB ram kullansa bile 1 GB yarı dolu yarı boş şekilde çalışır ve başka sanal bilgisayarın bu bölümü kullanması mümkün olmaz.
VPS terimi cpu, hard disk ve ram gibi kaynakları kendine adanmış olmayan, kullanılmadığında diğer sanal bilgisayarlar arasında paylaşılabilen, sanal bilgisayar anlamındadır. Fiziksel bilgisayarlardan farkları düşük bir performans kaybıdır. Web, email, dns sunucusu gibi orta ölçekli bilgisayar gücü gerektiren işlerde kullanılırlar. Elektrik, yer, kurulum ve bakım esnasında iş tasarrufu sağlarlar. Bu tasarruf aylık kiralama bedellerinde indirim olarak görülür. Düşük performans kaybı sizi çok etkilemiyorsa VDS lerden daha ucuz kira bedelleri vardır.