Cpanel Manuel Mailbox ve Mail Taşıma İşlemi Nasıl Yapılır?
Cpanel’de migrate özelliği sayesinde bütün account’ları başka bir Cpanel’e yada plesk v.s. gibi yerlere taşıyabilirsiniz. Ancak bazı durumda almış olduğunuz yedekden tek bir gelen mail’i yada gönderilen bir adet mail’i yada bir posta kutusunu taşımak gerekebiliyor. Bu işlemler için yazıyı takip edebilirsiniz.
Öncelikle bir mailbox’ı yeni bir sunucuya taşıma işlemi:
- Eski mail’lerinizin bulunduğu sunucuya ssh ile bağlandıktan sonra,
$ mkdir /mail-tasinma
- Sunucuda bir klasör oluşturduk adı mail-tasinma
- Sunucuda bir klasör oluşturduk adı mail-tasinma
$ cp /home/DomainUsername/mail/Domain.com/MailboxUsername /mail-tasinma/ -R
- Mailbox’a ait herşeyi oluşturduğumuz mail-tasinma klasörüne kopyaladık.
- Daha sonra winscp gibi bir programla dosyaları PC’imize indiriyoruz. ( Yada SCP komutuyla direk yeni sunucuya kopyalayabilirsiniz. )
- Cpanel üzerinden yeni sunucuda mailbox’ı oluşturduktan sonra dosyaları aşağıdaki dizine kopyalıyoruz.
/home/DomainUsername/mail/Domain.com/MailboxUsername
Not: Bu kopyalama işlemini yaparken winscp’yi kullanabilirsiniz. Kopyalama işlemini yaptığınız da aynı olan dosyaların üzerine yazmak isteyecektir ancak bunu kabul etmiyorsunuz. Hiç bir dosyanın üzerine yazmayın, konfig dosyalarını bozabilirsiniz. Bu şekilde bir mailbox’a ait bütün mail’leri taşıyabilirsiniz.
Amacınız sadece gönderilmiş mail’leri taşımaksa yedek aldığınız yerde ki .Sent klasörünü yedekleyebilir ve taşırken sadece .Sent dosyasını taşıyabilirsiniz.
Not: Default gelen klasörler’den farklı klasörleriniz varsa ( Örneğin mail kullanıcınız kendisi mailbox’ın içerisine Genel diye bir klasör oluşturmuş ve Gelen mail’lerin bir kısmını bunun içerisine atmış ise ) webmail’den baktığın da bu klasörü göremeyecektir. Webmail’deki klasör düzenleme kısmına geldiğinde bu klasörü görecek ve abonelik’i seçtiğin de webmail’de görecektir. Bu durumda da aşağıdaki imap hatasıyla karşılacaktır.
Bir hata oluştu! IMAP sunucusuna bağlanılamadı;
Bu hatanın sebebi de izinlerden kaynaklanmaktadır. Bu klasöre winscp ile özelliklerine girdiğiniz de group ve owner değerini DomainUsername olarak değiştirmeniz ve Permission kısmındaki sadece owner R,W,X seçili olması gerekmektedir. Ayrıca alt dosyalarına da izinleri set edebilmesi için Set group, owener and permissions recursively seçeneğini seçtikten okey’lemeniz klasöre ve altındaki mail’lere erişimde bir problem yaşanmayacaktır.