Doğru anahtar kelimeleri seçmek, sitenizin içeriğine göre değişmekle birlikte ya çok kolaydır ya da son derece dikkatli olunması gereken bir süreçtir. Genel olarak herkesin arayabileceği anahtar kelimelerden kısa vadede kaçınmanız gerekebilir zira bu anahtar kelimeler için iyi sıralara gelmek oldukça zordur, ancak imkansız değildir.
Anahtar kelimelerinizi gerektiği kadar keskin sınırlarla belirlemeniz önerilir. Örneğin, İzmir’de faaliyet gösteren bir ayakkabı dükkanınız var ise hedeflemek isteyebileceğiniz anahtar kelimeler “ayakkabı izmir” ya da “izmir ayakkabıcı” olmalıdır. Genel olarak “ayakkabı” ya da “ayakkabıcı” anahtar kelimeleri için optimizasyon yapmanın size pek bir getirisi olmayacaktır.
Anahtar kelimelerinizi araştırın. Hangilerinin çoğu İnternet kullanıcısı tarafından aranacağını bilin ve çalışmalarınıza o noktadan başlayın.
İçeriğe Odaklanın
İçerik daima birinci sırada gelir. Sitenizin konusu ne olursa olsun, ziyaretçilerinizi sitenizde tutabilmek için kaliteli ve doyurucu bir içeriğe sahip olmanız gerekmektedir.Kaliteli ve sitenizin konusu ile alakalı içeriğe sahip olmak, SEO’nun en önemli alanlarından birisidir. Okurlarınıza anlamlı gelecek bir içeriğe sahip olmanız gerekmektedir. İçeriğiniz, ziyaretçilerinizi tatmin edebilmeli ve bu sayede onların sitenizi tekrar tekrar ziyaret etmesini sağlamalısınızdır.
Orjinal bir içeriğe sahip olmak çok önemlidir. Bir başka sitedeki içeriği kopyalayıp, içerisine hedeflediğiniz anahtar kelimeleri serpiştirerek başarılı olabileceğinizi zannetmeyin. Çok ama çok fazla orjinal içeriğe ihtiyacınız vardır. Eğer insanlar “web tasarımı” için arama yapmışlar ve bunun üzerinden sitenize gelmişlerse, sitenizde web tasarımı ile ilgili bir içerik görmeyi bekleyeceklerdir. Sayfanızın içeriğine alakalı anahtar kelimeler serpiştirmeyi ihtimal etmeyin. Ancak haddinden fazla ve herhangi bir anlam ifade etmeyen anahtar kelimeleri de kullanmaktan kaçının. Anahtar kelimeleriniz doğru miktarda, konumda ve yoğunlukta olmalıdır. Gerektiğinden fazla anahtar kelime kullanmanız durumunda bu arama motorları tarafından “spam” olarak algılanacak ve siteniz mimlenerek veritabanlarından kaldırılacaktır.
Orjinal içerik kadar düzenli aralıklarla güncellenen içerik de çok önenlmidir. Taze içeriğe sahip web sitesi daha çok ziyaretçi çekeceği gibi, arama motorlarının sitenizin içeriğini arşivlemesi için gönderdikleri “bot”lar da bundan hoşnut kalacaktır zira kendilerine arşivlenecek yeni bir içerik sunmuş olacaksınızdır. Ancak sitenizi sırf güncellemiş olmak için de güncellemeyin. Botlar, güncellemelerinizin site içeriğinin geneline katkı sağlamadığı sürece sitenizi yeniden arşivlemek istemeyeceklerdir. Sadece ziyaretçilerinizin hoşuna gidecek yeni bir içerik verdiğiniz sürece sorun yok.
Doğru Alan Adı Seçimi
Hedeflediğiniz anahtar kelimeleri içeren bir alan adı kullanmak size zaman kazandırır. Aslında bu işin zor kısmıdır. Eğer mümkünse, web sitenizin yer aldığı alan adı içerisinde hedeflediğiniz anahtar kelimelerden bazılarının yer aldığından emin olun. www.webtasarimizmir.com alan adı, arama motorlarının gözünde, www.firmaismi.com alan adından daha değerli olacaktır. Ancak doğru anahtar kelimeleri içeren bir alan adı almak zordur ve bu alan adını bulduğunuzda da, firmaismi.com alan adına kıyasla daha çirkin bir görünüme sahip olacaktır. Ancak buna rağmen alan adınızda hedeflediğiniz anahtar kelimelerin yer almasının SEO açısından çok yüksek miktarda önemi vardır.
Güzel URL'ler Kullanın
Hem insanlar hem de makineler tarafından okunabilir URLler kullanın. Parametrelerin bir istek dizisi (query string) kullanılarak aktarıldığı URL şemaları, arama motorlarının sitenizin içeriğini arşivlemelerini zorlaştıracaktır. Daha da önemlisi, URL’nin bir parçası olarak “session ID” kullanmak kesinlikle kaçınmanız gereken bir unsurdur. Oturum kimlik numarası olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz session IDleri, site her ziyaret edildiğinde değişir ve bu da, sitenizde aynı içeriğe sahip olan web sayfaları için farklı adreslerin belirmesine yol açar. Bunun sonucunda da arama motorları, farklı adresler altında aynı içeriğin yer alması sebebiyle sitenizi spam olarak mimleyebilir ve bunun sonucunda da arama motorlarının veritabanından kaldırılabilirsiniz. Bu konuya daha sonra değineceğiz.
Hem insanlar tarafından hem de botlar tarafından okunabilir URL şemalarını tercih edin. https://www.firmaadi.com/index.php?cat=yazilar&yil=2009&ay=09&ad=ayakkabi yerinehttps://www.firmaadi.com/yazi/2009/09/ayakkabi/ türünde anlaşılması daha kolay bir şema tercih etmenizi öneririm. Ayrıca URL şemalarını hazırlarken, ay ve yıl gibi tarih belirten gereksiz elementlerden de kaçının https://www.firmaadi.com/yazi/2009/09/seonedir/ yerinehttps://www.firmaadi.com/seo-nedir/ benzeri bir URL şemasını tercih etmelisiniz.
Alakalı Sayfa Başlıkları Kullanın
Site içeriğinizi özetleyen başlıklar kullanın. Tittle etiketleri arasındaki metin – tarayıcı penceresinin en üstünde görülen başlık metni bir sayfanın en önemli elementidir. Aslında bir adım daha öteye gidip sayfanızın içeriğinden sonra gelen en önemli element olduğunu bile söyleyebilirim.
Her bir sayfadaki başlığın içerik ile alakalı anahtar kelimeleri içerdiğinden emin olun. Başlık yapısının nasıl olması gerektiğini merak ediyorsanız, Sayfa Başlığı -> Site Adı sıralamasına sahip bir başlık, Site Adı -> Sayfa Başlığı sıralamasına sahip bir başlığa oranla daima daha çok tercih edilir. Başlığın mümkün olduğu kadar kısa olması gerektiğine inanmayın ancak öte yandan da çok uzun başlık olmaktan kaçının. 60 karakter civarında bir başlık yeterli olacaktır.
Ayrıca başlık metninde kullanacağınız anahtar kelimeleri seçerken, aşırıya kaçmaktan kaçının. Eğer arama motorları sayfa başlığında çok fazla sayıda anahtar kelime görürse, bir süre sonra sitenizin mimlenerek veritabanlarından kaldırıldığını göreceksiniz. Unutmayın, başlık metni, arama motoru sonuç sayfalarında görünen başlıktır. Spam yapıyor gibi görünmeden mümkün olan en fazla miktarda bilgiyi başlığınız üzerinden vermeye çalışın.
Sayfa Altyapısını Optimize Edin
Sitenizdeki içeriği bölümlendirin ve ona uygun şekilde kodlayın. Anahatlar (layout) siteden siteye değişkenlik gösterir. Yan çubuğun (sidebar) ve gezinti elementlerinin (navigasyon – navigation) konumu da zira o şekilde. Ancak çekirdek kodlamanın kendisine geldiğimizde site içeriğini body etiketine mümkün olduğu kadar kısa tutmanız önerirlir. Eğer diğer elementler içerikten önce kodlanması gerekiyorsa, CSS kullanarak onu içerikten önce konumlandırmaya çalışın, kodu içerikten önce yerleştirerek değil.
Altlıklar (footer) sitenizdeki diğer içeriklere link vermek için kullanabileceğiniz mükemmel bir alandır. Altlık kısmını kesinlikle görmezden gelmeyin. Son yazılarınıza, popüler yazılarınıza altlık üzerinden link verin. Bunu söylemiş olmakla birlikte, altlık kısmını birer link cenneti olarak düzenlemekten kaçının.
Uygun Etiketleri Kullanın
Her HTML etiketi bir amaca hizmet eder. Bir web sitesini kodlarken doğru etiketleri kullanın. Heading (başlık) etiketleri (h1,h2,h3,h4,h5,h6) genellikle kullanılmaz ancak bu yanlıştır. İnsanlar genellikle genel DİV
etiketlerini kullanarak sitenin önemli alanlarını belirlerler. Bu yanlıştır. Sırf kodun kendisine bakarak başlık etiketleri, sayfanın hiyerarşisini anlamamıza yardımcı olur ve bu botlar için de geçerlidir. h1 etiketini yazının başlığını belirlemek, h2 etiketini ise o başlığın altındaki diğer tüm alt başlıkları tanımlamak için kullanın.
Eğer yazılarınıza bazı kodları dahil edecekseniz, PRE etiketini kullanın. Eğer yazınızın içerisinde bazı alanları vurgulamak istiyorsanız, onları koyu olarak belirtin (STRONG etiketi). Botlar, vurgulanan metinleri, metnin geri kalanına oranla daha fazla dikkate alırlar, tıpkı biz insanların bir sayfaya ilk baktığımızda vurgulanan metinleri algıladığımız gibi. Her zaman olduğu gibi bunu da ölçülü kullanın. Spam yaptığınız için mimlenmek istemezsiniz.
Meta Elementlerini İyileştirin
Meta elementleri her ne kadar eskisi kadar önemli olmasa da kullanmakta sakınca yoktur. Sayfalarda kullanılan META elementleri eskiden günümüze oranla çok daha fazla bir öneme sahipti. Ancak bu alan spamcılar tarafından kullanılmaya başlandığında, arama motorları bu kısma eskiden olduğu kadar önem vermemeye başladılar.
Bunu söylemiş olmakla birlikte, meta description (açıklama) elementini girmenin herhangi bir zararı yoktur. Bu metin, sitenizin tanımlanmasında kullanılır. Bu metni 200 karakter ile sınırlandırmaya çalışın, içeriğini sade tutun, dilbilgisi açısından hatasız olmasına özen gösterin ve alakalı anahtar kelimeleri içermesini sağlayın. Son olarak bu açıklama alanının her sayfada özgün olduğundan emin olun.
Doğru Linkler Kullanın
Linklerinizde kullandığınız metnin anlamlı olmasını sağlayın. Link oluştururken, “buraya tıklayın” tarzı bağlantılardan kaçının. Bu bağlantılar SEO dostu değillerdir. Link verdiğiniz sayfanın başlığını ya da konusunu, link uygulanan metne dahil etmeye çalışın. Bu aslında kulağa geldiği kadar zor değil. Örneğin, “yazının devamı” yerine “SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir, Nasıl Yapılır yazısının devamı” şeklinde bir bağlantı verebilirsiniz. Bu tip linkler vermek çok zamanınızı almadığı gibi, SEO açısından oldukça getirisi vardır.
Sitenizdeki bir sayfaya link verirken, anchor metninin mümkün olduğu kadar odaklı olmasına özen gösterin. “Portfolyo” kelimesi “Çalışmalarım” kelimesinden çok daha önemlidir. Çalışmalarım her ne kadar daha ilgi çekici olsa da, portfolyo kelimesinin SEO açısından daha fazla değeri vardır.
Site İçi Link Verin
Site içi link vermekten kaçınmayın. Sitenizdeki sayfalara link vermekten çekinmeyin. Eğer sitenizdeki sayfa sayısı azsa, tüm sayfalara sitenizdeki gezinti çubuğu kısmından link verebilirsiniz. Ancak çok miktarda sayfanız varsa, o zaman sadece ana kategori sayfalarını menünüze ekleyebilir, diğer sayfalara ise kategori sayfalarından link verebilirsiniz. Nasıl yaparsanız yapın, sitenizdeki sayfalara linkler aracılığı ile ulaşılabildiğinden emin olun.
Örneğin, sitenizde en çok okunan yazıların yer aldığı bir kutuyu her sayfaya ekleyebilirsiniz. Bu sayede SEO’nun gerektirdiği site içi linklemeyi yapabildiğiniz gibi, ziyaretçileriniz de sitenizdeki en popüler yazılara kolayca ulaşmış olurlar. Bu sayede onları da sitenizde tutabilmiş olursunuz.
Sitenizi Erişilebilir Yapın
Sitenizi daima insanlar için tasarlayın, makineler için kodlayın. Arama motorlarının sitenize ziyaretçi göndermek için varolduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bunun anlamı, sitenizin ana hedefi insanlar olmalıdır, bu sebeple de sitenizin tasarımını ona göre şekillendirin.
Sitenizdeki tüm görsellere alt
özniteliklerini dahil etmeyi unutmayın. Bu sadece doğru kodlama açısından dikkat etmeniz gereken bir unsur olmakla kalmaz, ayrıca iyi bir pratiktir de. Eğer uygunsa, alt
özniteliğine bazı anahtar kelimeleri serpiştirmeyi ihmal etmeyin. Arama motorlarının resmi insanlar gibi “göremediğini” ve bu sebeple de alt
özniteliğinde belirttiğiniz metne bakarak resmin içeriğini anlamaya çalıştığını unutmayın. Kullanacağınız anahtar kelimeler onların bu görsellerin uygunluğunu anlamalarına yardımcı olduğunu unutmayın. Yine her zaman olduğu gibi, anahtar kelimelerinizi ölçülü kullanın. Sade ve basit olsun.
Ayrıca içeriğinizi JavaScript ve Flash ardına da gizlemeyin lütfen. Arama motorları bu tip içeriği göremezler. Arama motorlarının gözünde de bir içeriğiniz olmadığı sürece, sitenizin tüm genel amacı suya düşmüş olur. Bundan mümkün olduğu kadar kaçının.
İkiz / Kopya İçerikten (Duplicate Content) Kaçının
Google vb arama motorları duplicate content konusunda çok hassastır. Google aynı site içerisinde aynı içeriğe sahip farklı sayfalar barındıran sitelere karşı çok katıdır ve bu tip siteleri gözünü kırpmadan cezalandırır. Bu, ilgili içeriğin ister aynı, ister farklı alan adları olması durumunda da geçerlidir. Eğer tümüyle birebir aynı içerik farklı sayfalar üzerinde yer alıyorsa, Google tarafından arşivine en son dahil edilen web sitesi cezalandırılır.
Ayrıca sitenizdeki her sayfada aynı içeriği kullanmaktan kaçının. Sitenizin footer kısmında kullandığınız metin elbette her sayfada tekrar edecektir ancak bu kısım başlı başına bir makale olacak kadar uzunsa o zaman sitenizin geneli cezalandırılır.
Son olarak, siteniz farklı adresler üzerinde yazıcı dostu olarak tabir edilen tasarıma ancak aynı içeriğe sahip siteler barındırıyor olabilir. Bu gibi durumlarda robots.txt dosyasını kullanarak bu tip dosyalara erişimi engelleyin.
Robots.txt Kullanın
Robots.txt dosyasını kullanarak sitenize arama motorlarının erişimini kısıtlayabilirsiniz. Sitenizin farklı kısımlarına erişim imkanı vermek ya da bu kısımlara arama motorlarının erişimini engellemek için robots.txt dosyasını kullanın. Tek yapmanız gereken bir robots.txt dosyası oluşturmak ve bu dosyayı sitenizin kök dizinine yerleştirmek. Ardından ilgili dosya içerisinde belirttiğiniz tüm kurallara arama motorları dikkat edecektir.
Robots.txt dosyası salt metin tabanlı bir dosya olmasına rağmen yapabildikleri açısından oldukça güçlüdür. Bu dosya aracılığı ile sitenizdeki belirli bir klasör altındaki tüm dosyalara arama motorlarının erişimini engelleyebilir, ya da sadece belirli arama motorlarını engelleyebilirsiniz. Bu konu hakkında daha detaylı bir yazıyı ilerleyen günlerde yayımlayacağız.
Site Haritası Oluşturun
Site haritaları (sitemap), sitenizin derinliklerinde kalmış içeriğin arama motorları tarafından ulaşılabilmesini sağlar. Site haritası (sitemap) adı verilen dosyalar, sitenizdeki tüm sayfaların adreslerinin yer aldığı metin tabanlı bir dosyadır ve arama motorlarının sitenizdeki linkler aracılığı ile erişmesinin mümkün olmadığı sayfaların var olması durumunda kullanılır. Ziyaretçileriniz için HTML tabanlı bir site haritası ve arama motorları için de XML tabanlı bir site haritası oluşturmanız önerilir. Eğer mümkünse de bu her iki dosyaya site üzerinden link vermeniz tavsiye edilir.
Frame Kullanmaktan Kaçının
Frame (Çerçeve) kullanmayın, kullandırtmayın. Bunun ne kadar önemli olduğunu size anlatamam: çerçeveler (frame) kötüdür. Hem web geliştiricileri için hem de SEO açısından frame kullanımının hiçbir faydası yoktur. Frameler içerisindeki içerik genel olarak arama motorları tarafından algılanamazlar.
Daha da önemlisi, eğer çerçeve içerisindeki sayfalardan birisi arşivlenirse, o sayfaya arama motorları üzerinden gelen bir kişi, o sayfayı içeren çerçevelerden oluşan sayfayı göremeyeceğinden, sitenizin içerisinde gezinmesi oldukça zordur. Kesinlikle ama kesinlikle kullanmanız gerekmediği sürece frame kullanmayın.
Gereksiz Kod Kullanmaktan Kaçının
Gereksiz HTML kodu kullanmaktan kaçının. Sitenizin kaynak kodunda HTML kodundan çok içerik olmalı. Bununla iki şeyi kastediyorum aslında. İlki, JavaScript ve CSS dosyalarınızı ayrı dosyalar altında tutun ve sayfanız üzerinden o dosyaları çağırın. Arama motorlarının gönderdiği örümceklerin bu kodlarla hiçbir işi olmaz, bu sebeple de bu kodları sayfanızın çekirdek kodundan kaldırmanız önerilir.
Sunumsal kod kullanmaktan da kaçının. Bu sadece SEO açısından önemli değildir, ayrıca iyi bir pratiktir de. HTML kodunuz site içeriğinin nasıl görüntülenmesi gerektiğine dair herhangi bir kod içermemelidir ve yine aynı şekilde botların da bu kodlarla herhangi bir işi olmaz. Sitenizin sunumuna, tasarımınına, görünümüne dair tüm kodları CSS üzerine yerleştirin ve HTML kodunuzu mümkün olduğu kadar içeriğe odaklayın.
Sadece Flash Tabanlı Menü Kullanmayın
Flash dosyalarının içeriği arama motorları tarafından arşivlenemez. Pek çok tasarımcı ve geliştirici bu kuralı gözardı etmektedir. Arama motorları flash içerikleri üzerinden diğer sayfalara geçiş yapamazlar ve sitenizin menüsü sadece flash tabanlı ise, o zaman arama motorları da ana sayfanız dışında başka hiçbir sayfayı tarayamazlar. Eğer sitenizin tamamı flash tabanlı ise, o zaman sitenizin metin tabanlı bir sürümünü de barındırmak ve ona ana sayfa üzerinden link vermeniz yerinde olur. Bu sayede arama motorlarının gezinebileceği ve içeriğini arşivlerine dahil edebileceği bir ortam oluşmuş olur.
Ortak Bir Alan Adı Yapısı Kullanın
Site genelindeki linklerinizde tek tip bir alan adı kullanın. Sitenizin genelinde sürekli olarak kullanacağınız ortak bir alan adı yapısı belirleyin ve ona sadık kalın. Ben www.siteadi.com türünde alan adı kullanımını tercih ederim ama siz https://siteadi.com türünde (başında www. olmadan) bir alan adı kullanımını tercih edebilirsiniz.
Ayrıca adreslerin sonundaki bölü işaretini (trailing slash) kullanıp kullanmayacağınızı da belirleyin. Arama motorları https://www.siteadi.com/seo ilehttps://www.siteadi.com/seo/ adreslerini iki farklı sayfa olarak algılayabilirler ve bu her iki adresin içeriği de aynı olacağı için arama motorlarının sizi yasaklaması ile karşılaşabilirsiniz. Bu sorunu gidermek için 301 yönlendirmesi kullanabilirsiniz. 301 Redirect (301 Yönlendirmesi) hakkında detaylı bir yazı önümüzdeki günlerde sitemizde yayımlanacaktır.
Sitenizi Dizinlere Kayıt Edin
Sitenizi kaliteli dizinlere ve arama motorlarına kaydettirin. Eğer siteniz henüz yeni ise ve arama motorları tarafından tamamen arşivlenmemişse, o zaman sitenizi arama motorlarına ve site konunuzla ilgili siteleri içeren dizin sitelerine kaydettirmeniz önerilir. Bu sadece arama motorlarına sitenizi tanıtmakla kalmaz, ayrıca çok miktarda yeni ziyaretçinin de sitenize gelmesini sağlar.
Tamamen güvenmediğiniz kişilere sitenizi kayıt ettirmeleri için güvenmeyin. Bu tip kişi ve kuruluşların pek çoğu link çifltliği (link farm) adı verilen ve üzerlerinde binlerce link barındıran sitelere sizin sitenizi gönderecektir. Arama motorları link çiftliklerini sevmez ve sizin bu gibi sitelere sitenizi kaydettirmeniz durumunda sitenizi yasaklayabilirler. Sadece önemli arama motorlarına ve DMOZ gibi bilinen web dizinlerine güvenin.
Kırık Linkleri Kontrol Edin
Sitenizdeki tüm linklerin çalışan bir sayfaya yönlendirildiğinden emin olun. Arama motorlarının gönderdiği örümcekleri ana sayfanız üzerinden varolmayan bir sayfaya verilen linkten daha çabuk hiçbir şey durduramaz. Sitenizde çalışmayan bir link olup olmadığını tekrar tekrar kontrol edin ve eğer varsa bu linkleri mümkün olduğu kadar çabuk düzeltin.
Uygun bir 404 hatası sayfası oluşturun ve arama motorlarının ya da ziyaretçilerin bu sayfaya ulaşması durumunda onları yönlendirecek bazı linklerin bu sayfada yer almasını sağlayın.
Benzer Sitelerden Link Alın
Sizinle aynı kategorideki sitelerden backlink alın. Bu çok önemli bir adımdır ve doğru yapılması için çok zaman gerekecektir. İdeal olarak pek çok sitenin sitenize ve yazılarınıza link vermesini isteyeceksinizdir. Sitenize verilen her link ona verilmiş olan olumlu bir oy olarak algılanır. Sizin sitenizle aynı kullanıcı tabanına sahip diğer sitelerden link almak gerçekten çok önemlidir zira günümüzde arama motorlarının bir sitenin önemini ve popülerliğini belirlemesinde kullandıkları belki de en önemli unsur, sitenize verilen linklerin sayısı ve tutarlılığıdır, zira eğer sizin sitenize pek çok site link veriyorsa, o zaman sitenizin içeriği muhtemelen tanıtılmaya değerdir.
Ne yazık ki bu, uzun, yorucu ve sonu gelmeyen bir görevdir ve bunun sürdürülebilirliğini sağlamak için yapabileceğiniz tek bir şey vardır ki o da: kaliteli içerik. Eğer siteniz üzerinden kaliteli içerik sunarsanız bir süre sonra insanların sizin sitenize link vermeye başladığını göreceksinizdir. Sitenize ne kadar çok site link verirse, sitenizin arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralaması da o kadar iyi olacaktır.
Sitenize link almak için hilekar yöntemlere başvurmaktan kaçının. Bu link çiftliklerini de kapsamaktadır. Bu tip şeyler yapmak sitenizin kısa süre içerisinde arama motorlarından kovulmasına yol açacaktır. Kabul edilen link türlerinin başında sitenize verilen link karşılığında sizin, size link veren siteye link vermek zorunda olmadığınız siteler gelmektedir.
Örneğin eğer web ve teknoloji içerikli bir siteniz var ise ve link almak istiyorsanız SEOmium için yazı yazabilir ve karşılığında sitenize geri link alabilirsiniz. Sitemize yazı gönderebilmek için bize seo@seomium.com adresine mail atarak ulaşabilirsiniz.
Uygun Araçları Kullanın
Doğru SEO araçlarını kullanarak siteniz hakkında derinlemesine bilgi alabilirsiniz. Google Analytics gibi web araçlarını kullanarak sitenize gelen ziyaretçilerin profilini çıkarabilir, onların hangi sayfalarda daha çok zaman geçirdiğini görebilir ve hangi sayfaların popüler olduğunu belirleyebilirsiniz. Bu tip verileri kullanarak sitenizin genelinde ince ayar yapabilirsiniz.
Google Webmaster Araçları’nı da unutmayın. Bu araç sitenize gelen ziyaretçilerin hangi anahtar kelimeleri kullandığını, arama motorunun siteniz üzerinde herhangi bir hataya rastlayıp rastlamadığını belirlemenizi sağlar. Özellikle arama motoru optimizasyonu yaparken bu tip bilgiler sizin için paha biçilmez değere sahiptir.
Black Hat Tekniklerinden Uzak Durun
İçerisinde en ufak bir hile barındıran yöntemlerden bile uzak durun. Son olarak belki de bu listedeki en önemli maddeyi belirtmek istiyorum. Hile yapmayın, hile yapmaktan sonuna kadar uzak durun. Arama motorları er ya da geç, muhtemelen tahmin ettiğinizden çok daha önce, link çiftlikleri, çapraz linkleme ya da keyword stuffing adı verilen teknikleri kullanan siteleri fark edecek ve sitenizi bir daha veritabanlarına eklememek üzere çıkaracaktır.
Sonuçları Bekleyin
Buraya kadar her şeyi doğru yaptıysanız tek yapmanız gereken şey beklemek, kaliteli içerik oluşturmaya devam etmek ve sıralamanızın yükselmesini izlemek olacaktır. Sabırlı olun, bu tip şeyler bir gecede olmuyor ancak doğru adımları attığınızda kesinlikle sizi memnun eden sonuçlar alacağınızdan şüpheniz olmasın.
Öğrenmeye Devam Edin
Bu listedeki maddeler aslında dağın sadece görünen kısmını oluşturuyor. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) inanılmaz büyük bir dünyadır. Google’ın 2008 yılı içerisinde arama motoru algoritmasını günde bir kereden daha fazla kez değiştirdiğini biliyor muydunuz? Öğrenmenin sonu yoktur. Sitemizi takip ederek SEO dünyasından geri kalmayın.