Hosting Çeşitleri Nelerdir? Hangi Hosting Paketini Seçmeliyim?

Hosting firmaları çeşitli ihtiyaçlara hitap eden çeşitli hosting türlerini müşterilerine sunmaktadırlar. Hosting firmaları bu hosting türlerini oluştururken webmasterların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaktadırlar. Bu yazımızda hangi hosting türünün hangi web sitesine uygun olabileceğini açıklamaya çalışacağım.
Standart Hosting (Paylaşımlı Hosting)

Reseller Hosting (Bayi Hosting)

Bulut Hosting ve Sunucu Sistemleri - Cloud Hosting, Cloud Servers

Hosting sektöründeki en büyük yeniliklerden birisidir. Normal bir kullanıcı bir sunucu kiraladığında veya paylaşımlı bir hosting kullandığında, işlem yapan donanım grubunda bir sorun oluştuğunda web sitelerine erişim kesilmekte ve donanım arızası tamir edilene kadar siteler görüntülenememektedir. Buda Uptime oranı üzerinde çok büyük olumsuzluklar oluşturmaktadır.
Peki hem VPS gibi donanım gücünü seçebileceğiniz, birden çok sunucudan güç alarak sitelerinizi göstereceğiniz ve ihtiyaç halinde donanım güçlendirmesi ve kapasite artırımını dakikalar içinde ve kesintisiz olarak yapabileceğiniz bir hosting ürünü düşünün. İşte bunun adı Bulut Hosting sistemleridir.
Aynı anda birden fazla lokasyon da bulunana ve birden fazla sunucunun paketiniz dahilinde size hizmet etmesini sağlayan bir sistemdir. Bu sistemlerde örneği 5 farklı sunucu 2 farklı lokasyon da 100 kullanıcıya hizmet verebilir.
Rakamları örnek olarak verdik fakat mantı bu şekildedir. Bütün sunucular birbirlerine entegre olarak özel bir yazılım aracılığı ile çalışırlar ve sanki tek bir sunucuymuş gibi davranırlar. Herhangi bir tanesinde veya herhangi bir lokasyonda bir sıkıntı olduğu zaman kalan sunucular devreye girerek işlemlerin kesintisiz olarak verilebilmesini sağlamaktadır.
Fiyat olarak VPS paketleriyle hemen hemen aynı olmakla beraber avantaj olarak çok daha ilerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi ve kıyaslama için Neden Cloud? sayfamızı ziyaret edin.
Virtual Private Server (VPS) Hosting

VPS, bir sunucu üzerinde çeşitli yazılımlar vasıtası ile sanal sunucular oluşturularak sunucuları webmasterların hizmetine açan hosting çeşididir. Bu sanal sunucular aynı gerçek sunucularda olduğu gibi çeşitli yazılımlar tarafından emule edilmiş işlemci, disk ve bellek kapasitelerine sahiptirler. Hosting firmaları bu çözümlerinde genelde işlemci sayısı, işlemci frekansı, ram miktarı ve bandwith baz alarak fiyatlama yapmaktadırlar. Bu tarz hosting genelde ziyaretçi trafiği, işlemci kullanımı ve ram kullanımı standart hostinglerden fazla olan web sitelerine hitap etmektedirler. Örneğin günlük ziyaretçi trafiği 30.000’nin üzerinde olan web siteleri için standart hosting yerine VPS tercih edilmesi daha doğru olacaktır.
Virtual Dedicated Server (VDS) Hosting:

Dedicated Server( Sunucu Kiralama) :

Sunucu Kiralama, hosting firmasının elinde bulunan bir sunucuyu kullanıcıya kiralaması yoluyla elde edilen hosting türüdür . Bu tür hosting çözümünde sunucunun kontrolü kiralamayı yapan webmastera verilmektedir. Bandwith sınırı hariç herhangi bir sınır bulunmayan bu hosting çözümleri büyük web projelerinin yürütülmesinde kullanılmaktadır. Pek çok büyük web sitesi çeşitli firmalardan kiralamış oldukları sunucular üzerinde web üzerinde yayın yapmaktadırlar. Facebook, Google, Twitter gibi büyük web siteleri kendi data merkezleri üzerinden yayın yapmaktadırlar. Tüm dünyada milyonlarca kişinin ziyaret ettiği web siteleri paylaşımlı olarak binlerce sunucu üzerinde kullanıcılara hizmet vermektedirler.
Sunucu Barındırma

Kullanıcıların kendilerine ait sunucuları hosting firmasına ait datacenter üzerinde çalıştırarak datacenterin internet çıkışlarını kullanılmasının istendiği durumlarda uygulanan bir hosting çeşididir. Genelde hosting firmaları fiyatlamayı belirlerken sunucunun fiziken kaplayacağı alan, ihtiyaç duyacağı elektrik, bandwith gibi çeşitli faktörleri baz alarak yapmaktadırlar. Bu tip hosting çözümlerde hosting firması kullanıcıya sadece internet çıkışı ve sunucuya 7/24 enerji vermekle yükümlüdür.

Daha detaylı bilgi için Hangi Hosting Paketini Seçmeliyim? başlıklı konumuzu inceleyebilirsiniz.
Ali Çömez | CloudBunny