En iyi ve Popüler Wordpress Eklentileri


W3 Total Cache

Content Delivery Network yani Türkçe karşılığı “içerik dağıtım ağı ” sitenizde bulunan ortam dosyalarınızı (tema, resim, müzik) gibi site açılırken yüklenen ortamları dağıtmanızı sağlayan araçtır.

Örneğin bir temanız var ve boyutu 1MB üzerinde bunu aynı sunucudan çekmek yerine, bir başka sunucudan çektirmek,  hem sayfa yüklenme süresini azaltacak, hem de sitenizi daha hızlı hale getirecektir.

Böylece google sitenizi hızlı açılıyor görecek ve sizi rakiplerinize göre daha ön plana alacaktır,  bu yaptığımız işleme kısaca “Sunucu bazlı seo“ diyebiliriz.

WP Super Cache

WP Super Cache oldukça yararlı olan bu eklenti, sitenizi barındırdığınız işlemcinin, kullanımını azaltır ve sitenizin daha hızlı bir şekilde açılmasını sağlar. Eğer sunucu bazlı bir sorununuz var ise, bu uygulama ile o sorunları aşmanız muhtemel. Sorunları aşmakla kalmayıp, sitenizin açılış hızını da yükseltecektir. Örnek vermek gerekir ise, sitenizi güncelleme aralığınız on saatte bir olsun. Eklenti, sitenizi her on saatte bir ön belleğe alarak, sitenize yeni giren ziyaretçilere ön bellekten çok hızlı bir şekilde sitenizi göstererek, sitenin açılış hızını artırmış olacak.

CloudFlare

CloudFlare ücretsiz bir içerik dağıtım ağı servisidir. Sitenizin verilerini dünya çapında dağıtılmış sunucularda saklar. Örnek: Siteniz Amsterdam lokasyonlu bir sunucumuzda barındırılıyor ama ziyaretçileriniz Türkiye'den. Böylece Türkiye'de bulunan CloudFlare sunuculardan yayın yapılacaktır. Bu himzet sayesinde sitenizin daha hızlı ve stabil açılmasını sağlayacaktır. Oldukça basit olan kurulumu ve detaylı anlatımı bilgi merkezimiz Cloud Flare Nedir? Ne İşe Yarar? adlı konumuzdan inceleyebilirsiniz.

Secure WP

Secure WP ekentisi, WebSite Defender tarafından hazırlanmıştr. Bu eklenti sayesinde sitenizi güvenlik açıklarına karşı test edebilirsiniz. Ayrıca sadece birkaç adımda daha da güçlü hale getirebilirsiniz.

WP DB-Backup

WordPress bloğunuzun belli aralıklarla yedeğini almanız sizi zor durumlara düşmekten kurataracaktır. Bu işlemi yapabileceğiniz bir çok eklenti mevcut, bu eklentiler arasında en yaygın olanı ve rahat kullanımlı olanı WP-DB-Backup olarak göze çarpmakta, 

- Sadece sistem tablolarını değil, eklenti tablolarını da yedekleyebilme.
- Sunucunuz destekliyorsa yedek dosyasının sıkıştırılmış olarak alınması
- Belirleyeceğiniz zaman aralıklarında otomatik yedek alabilme
- Yedeklerin ister sunucu üstünde bir dizine, isterseniz e-posta adresinize gönderilmesi

Wassup

WordPress Wassup bloğunuza gelen ziyaretçilerin istatistiklerini tutmaya yarayan bir eklentidir.Tabiki sitenizin ziyaretçi istatistiklerini tutmak sizin lehinize olacaktır.Eklentinin özelliklerinde ise;

- Çevrimiçi ziyaretçileri görebilme
- Ziyretçilerin ip adresleri, hangi ülkeden giriş yaptıkları ve hangi sayfalarda gezindikleri
- Eklentinin tuttuğu data ile son 24 saatten geçmişe dönük tüm zamana ait istatistikleri görebilme
- Her bir ziyaretçi için istatistik tutma seçenekleri
- Hack girişimlerini tespit etme

gibi bir çok özelliği bulunmaktadır.Eklentinin paneli büyük ölçüde Türkçe dir.

Broken Link Checker

Blog yazarları, yazılarını yazarken kendi sitelerindeki başka sayfalarına veya diğer internet sitelerine link verebiliyorlar. Ancak yazı yazıldığı andan itibaren, belirli bir süre geçtikten sonra linkini verdiği siteler kapanabiliyor veya yazılar silinebiliyor. Biliyoruz ki Google, aslında varolmayan sayfalara verilen linkleri yani kırık linkleri sevmemektedir. Sizin link verdiğiniz sayfa Google tarafından indexlenir ancak öyle bir sayfa aslında kalmamıştır, işte bu gibi sayfalara kırık link denmektedir. Eklentinin orjinal ismi : Broken Link Checker. Bu eklenti ile yazılarınızda bulunan linkler kontrol ediliyor ve eğer kırık link varsa onun üzerini çiziyor. Dosya indirme siteleri için harika bir eklenti.

All-In-One SEO

Bir site kurmak ve içerik eklemek, sitemizin iyi yerlere gelmesi anlamına gelmez. Eklediğimiz içeriklerin kalitesi, bu içeriklerin domain (alan adı) ile olan bağlantısı vs.. hepsi SEO’yu olumlu yada olumsuz manada etkiler. İşin bir de kod kısmı var. Web sitelerimizi kodlarken, kodlamanın Header (Üst) kısmına bazı kodlar gireriz. Bu kodlar sitemizin yada sayfamızın kimliğini oluşturur. Arama motorları, bu sayfa hakkında ilk bilgiyi buradan alırlar. Bunların içinde Title (Başlık), Description (Açıklama), Keywords (Anahtar Kelimeler) yer alır. İşte bu All in One Seo Pack eklentisi ile bu kodları sayfalarımıza gireriz. All in One Seo Pack, kelime anlamı olarak Hepsi Bir Arada Paket gibi bir anlama gelmektedir. Bize SEO konusunda tüm içeriği tek paketle sunduğunu anlıyoruz. Seo için ideal ve kurulması gereken bir eklentidir.

Google XML Sitemaps

Sitemap, GoogleBot gibi siteye uğrayan botların, siteyi daha iyi bir biçimde indexlemesi için rehberlik eden bir dosyadır. Türkçe’de  Site Haritası anlamını taşır. Dosyanın uzantısı, .xml‘dir. Arama motorlarının indexleme hızında sitemap’ın etkisi büyüktür. Siteyi ziyaret eden botlar, sitemap dosyasının sayesinde, hangi sayfanın ne sıklıkla, en son ne zaman güncellendiğini ve webmaster tarafından belirlenen, hangi sayfanın ne kadar önemi olduğunu tespit eder.

Sitemap dosyası olan bir web sitesi, indexlenirken daha ayrıntılı, daha hızlı ve daha çok indexlenir. GoogleBot, siteye girince sitemaptan web sitenin linkleri hakkında detayları çeker ve ona göre indexler. Kısacası sitemap kullanmaya başladığınız andan itibaren index sayınız ve index hızınızda, farkedilebilir artışlar olacaktır.

SEO Friendly Images

Sadece yazılarından değil, sitesine yüklediği resimler ile de hit almak isteyenler için mükemmel bir eklenti : SEO Friendly Images. Türkçe anlamıyla SEO Dostu Resimler. Ayrıca eklenti, Vladimir Prelovac isimli WordPress eklentisi yazarı tarafından yazılmıştır. Bu eklenti sayesinde Google görsel arama başta olmak üzere tüm resim arama motorlarından sitenize hit çekebilirsiniz. Unutmayın, her yazıya en az 1 resim ekleyin.

Digg Digg

Twitter, Tampon, Facebook Paylaş, Digg, LinkedIn, Google +1, Reddit, DZone, Tweetmeme, Topsy, Yahoo Buzz, StumbleUpon, Del.icio.us, Live-MSN,  Ekran DesignBump, WebBlend, BlogEngage, Serpd, Pinterest, Cep ve Tumblr gibi sayısı ile tüm popüler sosyal paylaşım butonları sitenize ekleyerek sitenizin hitin artmasında yardımcı olacaktır.

Butonlar sitenize sabit ve içerik kısmında  sayfa ile birlikte haraket etmektedir eğer böyle birşey arıyorsanız eklenti tam size göre.

Akismet

Akismet en popüler anti-spam eklentisidir. Hatta kategorisinin ötesinde en çok indirilen WordPress eklentileri listesine bakıldığında ilk sırada bu eklentiyi görüyorsunuz. Bunun sebebi işini çok iyi yapması ve binlerce WordPress sitesini spam yorumlardan korumasıdır. Şu an bu satırları yazdığım an 13 milyon kişi bu eklentiyi indirmiş ve indirmeye devam ediyor.

Simple Facebook Connect

İnternet dünyasının gelişimi, hızı da beraberinde getirdi. Artık pek çok sitede, kayıt için gerekli teferruatlı işlemler yerine, Facebook hesabı ile giriş yapılabiliyor. Bu eklenti de, WordPress bloglarımıza, Facebook hesabı ile giriş yapılabilmesini sağlıyor.

Yet Another Related Post Plugin

Birçok wordpress bloğunda yazıların altında ilgili yazılar (related posts) başlığı ile benzer yazılara bağlantılar verildiğini görürsünüz. Bu işlemin hem ziyaretçiyi sitede tutmak açısından hem de arama motorlarında daha yukarıda çıkmak açısından faydaları var. WordPress’te bu işi yapan bir çok eklenti mevcut, en popüler olanı Yet Another Related Posts eklentisidir.

- İlgili yazıları alacağı kategorileri veya etiketleri belirleyebilme
- Sadece belli bir tarihten sonraki yazılardan ilgili yazıları alabilme
- Performans için sql tabanlı bellekleme
- Başlık, Sayfa içeriği, Etiketler, Kategorilerden hangilerini karşılaştırarak ilgili yazıları seçeceğinizi belirleyebilme
- Ayarlar bölümünden kolayca dilini düzenleyebilme, ister başlığına ilgili yazılar, isterseniz benzer yazılar veya bunun gibi yazılar yapabilirsiniz.
- Kaç adet yazı gösterileceğini belirleyebilme
- İlgili yaızları RSS kaynağınızdan da gösterebilme

Wordpress Gd Start Rating

WordPress kullanıcılarının, sitelerinde yazdıkları makalelerin beğenilmesi durumunda, makalenin beğenilmesini sağlayan wordpress gd start rating eklentisi sayesinde ziyaretçileriniz beğendiği makalelere yıldız vererek oylayabiliyor. Bu sayede beğenilen makaleleriniz Google arama sonuçlarında yıldızlı olarak listelenmektedir.

WP Touch

Wptouch eklentisi ile telefonunuza özel bir wordpress teması ve dokunmatik olarak kullanışlı bir arayüz sunan bir eklenti..Yani android telefonlar yada iphone gibi çok fazla yaygınlaşan cep telefonu modellerinden sitenize giriş yapıldığında bu arayüzle karşılaşıyoruz. Arayüz’ün güzel tarafı hem hızlı,hem yazıların daha kolay okunabilirliği hemde site içi ulaşımın rahat sağlandığı bir tema sunuyor.

WP PageNavi

WordPress için geliştirilen en gerekli eklentilerden birisi de sanıyorum ki; WP-PageNavi eklentisi olsa gerek. WP-PageNavi eklentisi; blogunuzda sayfalama yapmanıza yarıyor. Yani yazılarınız arasında sayfalama eklentisi ile geçiş yapıyorsunuz. Dolayısı ile bu eklenti  blogunuzda sade bir şekilde (Önceki – Sonraki) gibi linkler olması yerine, sayfa numaraları ile daha iyi bir görünüm sunuyor. Ayrıca eklentiye ait Ayarlama sayfasından eklenti ile ilgili istediğiniz şekilde ayarlamaları yapabiliyorsunuz. 

NextGen Gallery

Kişisel ve kurumsal firmaların sitelerinde mutlaka fotoğraf galerileri görmüşsünüzdür.Bu galeriler siteye oldukça güzel görüntüler sağlıyor ve siteyi içerik anlamında zenginleştiriyor.Wordpress’te diğer sitelerden aşağı kalır bir sistem olmadığı için bir eklenti yapılmış.Bu eklentinin adı NextGen Gallery eklentisi. Sitenize  bu eklentiyi kurarak fotoğraf galerisi ihtiyacınızı tamamiyle giderebilirsiniz.Çünkü gerçekten çok hoş ve profesyonel yapılmış bir eklenti. Ayrıca bu NextGen Gallery eklentisi için farklı eklentiler indirerek eklentinin fonksiyonelliğini daha da geliştirebilirsiniz.

WP e-Commerce

WP e-Commerce eklentisi, yazının en başında söylediğim gibi WordPress’i e-ticaret sitesi olarak kullanmanızı sağlayan önemli bir eklentidir. Sitenizi bu eklenti sayesinde çok kullanışlı bir e-ticaret sitesine dönüştürebilirsiniz.

WP Smush.it

SEO çalışmalarında en önemli faktörlerden biri de sitenizde kullandığınız resimlerin kapladığı alanla ilgilidir. SEO analizi yapan sitelerde genellikle “hatalı” olanlar kısmında resimleri sıkıştırmanız gerektiği ile ilgili bir uyarı alırsınız. bu eklenti sitede kullandığınız resimleri sıkıştırarak sitenizin açılma hızı üzerinde olumlu bir etki yaparak SEO puanınızın yükselmesine katkı sağlayacaktır.Yahoo’nun Smush.it servisini kullanan bir eklentidir. Bu eklenti resimlerinizin boyutunu kalitelerini düşürmeden %10 ile %50 arasında küçültmenizi sağlar. Eğer siteniz açılırken görseller yavaş yükleniyorsa bu eklenti tam size göre.

Jetpack

WordPress kullanıcılarının en çok tercih ettiği eklentilerden birisi olan WordPress Jetpack eklentisi WordPress yapımcıları tarafından hazırlanmış bir wordpress eklentisidir.
Jeppack eklentisi WordPress kurulumunda gelmeyen kimi özellikleri bir arada sunan bir eklentidir. Jetpack bir çok eklentinin sağlayacağı özellikleri tek bir eklenti içerisinde toplamıştır.

Eklenti ile WordPress bloga kazandırılan özellikler şunlardır;

- Stats istatistik eklentisi ile gün gün ziyaretçi sayınızı ve aramalardan gelen hitleri, kaynak kelimeleri görebilirsiniz.
- Mesaj ve yazılar için yapılmış yorumlar için e-posta abonelikleri.
- Sosyal ağ yorum sistemi.
- iletişim formları.
- WP.me URL kısaltma
- Gelişmiş Gravatar
- YouTube, Digg, ve Vimeo gibi popüler sitelerden kolayca gömülü medya.
- Matematik formüllerini, matematiksel ifadeleri gösteren eklenti
- Son tweetleri  göstermek
- Galerileri tam ekran yapabilmek.

gibi özellikler ile wordpress blogunuza tek eklenti kurarak, birden fazla eklentinin yaptıklarını sadece Jetpack kurarak yapabileceksiniz.

WP Optimize

WordPress bloglarda yapılan her işlem veritabanında kayıt altında bulunur. Gerekli yada gereksiz her şey saklanır. Bu eklenti sayesinde WordPress veritabanınızı optimize eder ve gereksiz alanların temizlenmesini sağlarsınız.

Fast Secure Contact Form

Özel yönetim paneli sayesinde WordPress siteleri için gelişmiş seçeneklere sahip ve sınırsız sayıda iletişim formu oluşturabileceğiniz bir eklenti.

Google Analyticator

Google analytics servisi kullanacağımız özellikle sitemizin ziyaretçi sayısı ve detayları görme imkanımız olacak.

Sağladığı faydalar:

- Sitenizin Saatlik Günlük Haftalık Aylık Detaylı Ziyaretçi Sayısını Görebilirsiniz.
- Ziyaretçilerinizin arama motoru arama kelimelerini görebilirsiniz.
- Ziyaretçilerinizin sitenizdeki gezdiği sayfalar ve sitede kalış süreleri
- Farklı sitelerden sitenize verilen bağlantılar ile gelen ziyaretçiler görün

TinyMCE Advanced

WordPressin kendi standartında gelen TinyMCEnin basit versiyonu.Basitleştirmek uğruna kuş kadar bırakılmış metin editörümüze TinyMCE Advanced Eklentisi sayesinde bir çok buton ekleyebiliyoruz.Office programlarında kullandığımız butonların neredeyse tamamı eklenti sayesinde blogumuza geliyor. Yazıyı sayfalama, üstlü sayılar ,smileyler ,arama butonu,tablolama butonları ,hizalama butonları , layer ekleme, tarih ve zaman ekleme gibi wordden alışık olduğumuz bir çok butonu eklenti sayesinde kullanabiliyoruz.Eklentinin son sürümü WordPress 2.5 için hazırlanmış ,alt sürümlerde çalışmayacaktır.

Sociable

Sosyal ağların güç kazanması ile, WordPress için çeşitli sosyal ağ eklentileri geliştirildi. Sociable, bu eklentiler arasında en popüler olanlardan birisi. Bu eklenti sayesinde, yazılarınıza, sayfalarınıza ve sitenizin diğer pek çok yerine sosyal ağ butonları ve bileşenleri ekleyebileceksiniz.

Really Simple CAPTCHA

Özellikle Contact Form 7 için geliştirilmiş bir güvenlik doğrulama (CAPTCHA) eklentisi  olan Really Simple CAPTCHA’yı, doğrulama ihtiyacına sahip farklı eklentiler ile birlikte de kullanabilirsiniz.

GTrans

Herhangi bir dalda hizmet vermekte olan internet sitenize sadece sizin bulunduğunuz ülkeden değil pek çok ülkeden ziyaretçi girişi olabilir. WordPress GTrans eklentisi de yabancı ülkelerden giriş yapan ziyaretçileriniz için çeviri hizmeti sunan ücretsiz bir eklentidir.

WP to Twitter

WordPress te yayınladığınız makaleleriniz otomatik olarak siz hiç bir işlem yapmadan Twitter da yayınlansın istermiydiniz? WordPress in wp to twitter isimli eklentisi bu iş için biçilmiş kaftan.Makalelerinizi Twitter url kısaltma servisini kullanarak twitler.Eklenti sayesinde mesaj ve sayfalarınızı özelleştirebilir.Eklenti özel mesaj türlerini destekler ve özel şablon etiketleri seçimini kullanarak her makale için ayrı twit atma imkanı verir.

Eklentinin diğer özellikleri:

- Etiketleri hashtags olarak kullanabilme
- Google Analytics Desteği
- XMLRPC uzak istemciler için destek
- Alternatif URL’leri kullanma
- Belirli kategorileri kısıtlama imkanı

Buddy Press

Kullanıcıların siteye giriş yapması, profillerini oluşturup içerikler üretmesi ve etkileşimli gruplara sahip olmak için kullanılabilecek, bir anlamda WordPress’i daha sosyal hale getiren önemli bir eklenti.

Smart YouTube Pro

Bu eklenti Youtube videolarını ve video listelerini sitenizin farklı alanlarına kolay bir şekilde eklemenizi sağlıyor.

- Kolayca YouTube, Vimeo, Metacafe, LiveLeak ve Facebook videoları (Normal / HD modu) gömer
- IPhone, iPad ve iPod üzerinde çalışır
- Embed YouTube çalma listesi (Normal / HD)
- En son yüksek çözünürlüklü video protokolleri destekler.
- Arşiv / kategori mesajların video küçük Özü
- Videolar için de bir kenar çubuğu widget sağlar.
- Video derin (istenilen noktadan başlayarak = zaman parametresi) bağlantı destekler
- Autoplay videolar, sayfada autoplay
- Colorbox içinde video
- WordPress.com göç blogları destekler.
- Wp-youtube gibi diğer Youtube eklentileri  destekler
- XHTML için  geçerli kod üretir.

Re-Direction

Özellikle sitenizdeki yazıları yeni oluşturduğunuz kategoriler altına attığınızda, yazılarınızın linkleri ile ilgili güncellemeler yapmak durumunda kaldığınızda, ya da sitenizdeki veri kayıplarından dolayı yazınızı yeniden yazmak zorunda olduğunuzda, arama motorlarındaki indexli sayfalarınızı tıklayan ziyaretçiler “404-sayfa bulunamadı“ uyarısını alırlar ve böyle bir durumda da aradıkları konuya ulaşamadıkları için sitenizi terk ederler. Bu durumdan kurtulmanın en kolay yolu ise, 301 kodlu yönlendirme yapmaktır. 301 yönlendirme sayesinde, arama motorlarından önceden indexli linkinizi tıklayan ziyaretçiler, otomatik olarak yeni oluşturmuş olduğunuz linke yönlenirler. Bu sayede de ziyaretçi ve trafik kaybına uğramamış olursunuz.

WordPress tabanlı websitenizde 301 yönlendirmesi yapabilmeniz için en ideal yöntem Redirection Eklentisini kullanmaktır. Redirection eklentisi, kolay bir şekilde yukarıdakine benzer sorunlarınızla başa çıkmanızda en büyük yardımcınız olacaktır.

Wp-Polls 

WordPress blog sitemize gelen ziyaretçilerimizin sitemize katkı yapmalarını sağlayacak iki unsur vardır genelde. Bunlardan biri yazdığımız yazılara ekleyecekleri yorumlar bir diğeri de sitemizde gördükleri ilgi çekici anketler. WordPress için faydalı eklentilerden biri olan Wp-Polls bu konuda en rahat kullanabieceğiniz anket eklentilerinden birisidir.

nRelate Flyout 

nRelate Flyout kullanıcı wordpress sayfanızın sonuna geldiğinde çıkan ufak bir menü ile ilgili yazıları okumasını tavsiye eden bir eklenti, bu yazının sonuna geldiğinizde de karşılacağınız gibi gayet minik ama kullanışlı iyi bir wordpress eklentisi.

MailChimp for WordPress

MailChimp toplu mail gönderimi konusunda internette bulabilceğiniz en iyi servislerden biri. Eğer bir RSS kaynağınız varsa kaynağınızı MailChimp’e ekleyerek ücretsiz olarak takipçilerinizi yazılarınız hakkına mail ile bilgilendirebiliyorsunuz. MailChimp for WordPress işte bu mail listenize kullanıcıların kayıt olmasını sağlayan bir wordpress eklentisi. 

Email Notification Plugin

Bir mail listesi oluşturmanızı ve sitenize yeni gönderi yazdığınızda üyelerinizi mail ile bilgilendirmenizi sağlar.

Page Read Counter

Bu eklenti yazılarınızın günlük ve toplam olarak kaç defa okunduğunu veritabanında tutar ve uygun bir şekilde ekrana yazar.

WP-User Online 

Toplam ziyaret, online üye sayısı vs. gösteren kullanışlı bir sayaç eklentisidir.

Votio

Yazıların oylanmasını ve en çok oylanan yazıları göstermenizi sağlar.

Subscribe To Comments

Üyelerin sitedeki herhangi bir yazıya abone olmalarını sağlar ve o yazıya yeni yorum geldiğinde abone olan üyeyi yeni yorumla ilgili bilgilendirir.

Easy Wp Cleaner

Wordpress sitelerdeki revizyon kalıntıları çöp yazılar ve gereksiz birikintileri tek tıkla temizleme ve vMysql optimizasyonu yapmak için kullanılan bir eklenti.

Wp fastest cache

Wordpress sistemleri en hızlı ve en iyi şekilde Cache yaparak gözle görülür şekilde hızlandıran wordpress eklentisidir. Diğer cache eklentilerine oranla kolay kullanımı ve stabil yapısıyla ön plana çıkar.

Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

 Bu dökümanı yazdır